Over ons

De Wonne Almelo is een oecumenische woongemeenschap. Er zijn twee kernleden, samen vormen ze ‘Vereniging woongemeenschap De Wonne Almelo. De kernleden wonen samen met twee inwonende vrijwilligers en bieden tijdelijk onderdak aan maximaal acht bewoners.  Al het werk in en om het huis wordt gedaan door kernleden, inwonende vrijwilligers en  bewoners en enkele taakgerichte vrijwilligers.

Er zijn drie Wonne-gemeenschappen in Twente: naast Almelo zijn er De Wonne Enschede en De Wonne Glanerbrug.

Onze doelstelling

 Het doel van de vereniging is het bieden van tijdelijk onderdak aan mensen in knelsituaties. Door veiligheid, een huiselijke sfeer, structuur en onderlinge betrokkenheid te bieden, kunnen mensen met hulp van externe hulpverleners werken aan hun toekomsten en een mogelijk betere woon- en leefsituatie. We bieden in huis geen hulpverlening of behandeling. Dit verwachten we van de professionele hulpverleners. Naast hun specifieke deskundigheden zijn zij het die, zo nodig, in verdere begeleidingstrajecten kunnen bemiddelen. Ook kunnen zij de continuïteit waarborgen als iemand De Wonne weer achter zich laat. Met betrekking tot het welbevinden in huis heeft iedere bewoner een contactpersoon vanuit de kerngroep.

Intake

De eerste stap is dat de externe, (professionele) begeleiding contact opneemt met De Wonne. Wanneer er plaats is, kan er op grond van de eerste informatie een afspraak voor een intake gemaakt worden. Een of twee kerngroepsleden doen de intake waarbij zowel de kandidaat als de begeleider present zijn.

De gezamenlijke kerngroepsleden beslissen in hun wekelijkse vergadering of de kandidaat bij ons kan komen wonen. Bij een positief besluit, kan hij/zij op korte termijn komen. Er is een proeftijd van drie weken, in geval van twijfel kan deze periode verlengd worden.

De Wonne werkt niet met een wachtlijst. Alleen als er plaats is, worden aanvragen in behandeling genomen.

Vrijwilligers

De Wonne bestaat volledig door vrijwillige inzet. Naast de kernleden in inwonend vrijwilligers zijn er vrijwilligers die bij verschillende taken betrokken zijn. Zo helpen vrijwilligers bij de opzet en uitvoering van ‘open avonden’, het koken, het beheer van de linnen- en kledingkast, het huishoudelijk werk, de financiële administratie of hulp bij met ICT zaken zoals internet- en telefoonverbindingen.